I Sverige har Partyking, butikken med kustumer, eksisteret i snart ti år, og nu er de klar til at indtage verden. Den danske partyking åbnede op i 2016 på samme tid som den norske.
Onlinebutikken med kostumer gik på passende vis i luften i september måned lige før Halloween. Succesen med det første Partyking Halloween salg gik langt over forventet i Norge. Det kan godt være at der er tale om en amerikansk tradition, men hvert år har der været stigende salg i kostumer omkring Halloween, hvor især forældrene køber udklædning til deres børn.
For nylig kom den finske udgave af Partyking. Det skete helt præcist i juni måned, hvilket betyder at firmaet nu bruger en anden strategi end den tidligere lancering før Halloween. Den svenske kostumebutik valgte at lancere i lavsæson med minimal markedsføring for at kunne nå at fikse eventuelle fejl inden højsæsonen begynder, og der forventes at være større eller mindre ting at rette, da intet er perfekt fra begyndelsen.
Nu hvor Partykongen er blevet lanceret i Finland, så er der Partyking i alle nordiske lande undtagen Island. Men festen stopper ikke der. Det svenske firma har allerede erhvervet domænet Partyking.com, hvor de vil satse på de engelske sprogområder for at kunne levere til mange andre lande i verden. Planen er at gå i gang med den engelsksprogede side i løbet af 2019. Via de salg, som der vil være på partyking.com, kan de få en ide af hvilke lande, Partyking vil have størst potentiale til at satse lokalt og at udvikle en side på fx spansk i Spanien.
Historien bag halloween
I Danmark er der flere og flere, der vælger at fejre Halloween, selvom det er en amerikansk tradition og trods at danskerne allerede har sin udklædningsfest ved fastelavn i februar. Men Halloween er også meget anderledes end fastelavn.
Den amerikanske tradition stammer fra urgamle keltiske dødsritualer. Når vi taler om kelterne, så taler vi om et centralt og vesteuropæisk folkeslag fra jernalderen. Kelterne fejrede nytår, som blev kaldt for Samhain, på den 31. oktober – ligesom halloween. I forbindelse med Samhain fejrede man høsten, mens man ærede de døde.
Det var en aften, hvor folk ikke tænkte på den almindelige verdensorden, og derfor blev det normalt, at man klædte sig ud. I forbindelse med denne dag troede kelterne også at der var en kortere afstand mellem de levende og dødes verden, og derfor brugte de udskårne roer, som lygter til at holde genfærderne ude.
Halloween kom til USA i det 19. århundrede, da irske og skotske immigranter tog traditionen med dem over Atlanterhavet. I USA var der ingen roer og derfor begyndte de at skære i græskar til Halloween i stedet for.
Halloween er en katolsk helgenfejring, allehelgen, hvor folk mindedes kirkens helgener. I forbindelse med, at den katolske kirke rykkede dagen for allehelgen til den 1. november, blev allehelgensaften lagt på samme aften som Samhain. Allehelgensaften blev først kendt som All Hallows Eve, som siden er blevet forkortet til Halloween, som er dagen alle klæder sig ud.