Iværksætterpanelet, som blev nedsat af regeringen i 2017, er netop kommet med sine anbefalinger, og herfra lyder det bl.a., at det skal være nemmere for landets universiteter at investere i startup-virksomheder og skabe en kommerciel forretning på baggrund af forskningsresultater.
Virksomheder kan møde spændende startups i universitetsmiljøet
På universiteterne er der et stigende behov og øget interesse for at få tilført kapital til start-up virksomheder. På Syddansk Universitet stiftes der hvert år en række ny selskaber, som udvikler forskellige teknologier, og her er behov for investorer. Der er forskellige muligheder for investorerne, hvilket de kan høre mere om, når de f.eks. tilmelder sig et Company Meetup. Her mødes de i et par dage med et studenter-startup og får et skrivebord i Startup Station. Hos SDU Entrepreneurship Labs er det muligt for interesserede investorer at møde startups og netværke og et indgå et samarbejde.
Studerende får chancen for at lære om iværksætteri
De studerende på Københavns Universitet skal i højere grad have mulighed for at lære om iværksætteri og blive inspireret til selv at starte en virksomhed op. Københavns Universitet har netop modtaget et millionsbeløb til Projekt Startup i praksis: Iværksætteri som attraktiv karrierevej. Projekt Startup har modtaget et medfinansieringsbeløb på 2,2 millioner kroner fra Erhvervsministeriet og 7,4 millioner kroner fra EU’s Socialfond. Det er Fonden for Entreprenørskab, Københavns Universitet, CBS, Aaborg Universitet, Aarhus Universitet, der har indgået et partnerskab, og resultaterne skal udbredes til alle Danmarks Universiteter. Derudover har partnerne selv indskudt penge i projektet, som samlet set har en beløbsramme på 19 millioner kroner over en treårig periode.
Treårigt projekt er ECTS-givende for studerende
Formålet medProjekt Startup er at give studerende erfaringer med at være i en startup, så de får mod på selv at blive iværksættere efter endt uddannelse. Der er tale om et tre-årigt projekt, som sker i samarbejde med UCPH Innovation Hubs, og det er et projektorienteret forløb, som er ECTS-givende for de studerende.
Studerende vil gerne have konkrete erfaringer med startups
Innovationskonsulent Marie Smed fra SUND Hub, der er projektleder på projektet på KU, fortæller, at der blandt de studerende er stor interesse og efterspørgsel efter at få de praktiske erfaringer gennem et ECTS-givende projektforløb, som gør det nemmere at starte egen virksomhed. Mange studerende giver også udtryk for, at de hellere vil deltage i en startup i universitetsmiljøet end i et projektorienteret forløb hos en privat virksomhed, som det ellers tidligere har været traditionen, når man som studerende gerne ville have erfaringer med at starte egen virksomhed.